LLIBRES: Nació, nacionalisme i relat històric

És necessari escriure un nou llibre sobre el nacionalisme? Sobre el nacionalisme s’han escrit nombrosos llibres i semblava que tot el que es podia dir sobre aquest moviment polític singular ja estava dit, però qualsevol fenomen polític i social es desplega en nombroses cares, i afecta també a nombroses esferes i dimensions de la vida. Per aquest motiu, cal considerar que encara es poden revelar una multiplicitat d’aspectes que han pogut passar desapercebuts als historiadors.

Reputats acadèmics consideren que situar les nacions abans del segle XIX és un error, ja que el nacionalisme és fill de la modernitat, i no podia haver aparegut en altres moments perquè no es donaven les condicions socials, culturals i econòmiques necessàries per produir-lo. Així, sembla que aquells que parlen de nacions medievals no entenen correctament el concepte de «nació». Bàsicament, s’ha d’estipular que la nació és filla de l’evolució dels processos productius i administratius, de la Il·lustració i també del Romanticisme, per això no pot ser una entitat prèvia a la modernitat.

Teòricament i encara que aquesta idea es pugui discutir, hi ha dos tipus de nacions: la cívica i la cultural. Certs especialistes consideren que la nació cultural, com a filla del Romanticisme, només pot ser el producte de mitologies errònies, desfiguracions de la història i sentiments desbocats. Però la tesi que aquí es defensa és que fins i tot la nació cultural té un enorme gradient racional. De fet, el Romanticisme és un producte derivat de la Il·lustració, i mai va renunciar ni a aquest moviment cultural ni a la racionalitat. Els romàntics, simplement, pensaven que la Il·lustració havia comès un gran error: que s’havia oblidat del vessant emocional de la vida, ja que un home sense passions no es pot considerar realment humà. Per aquest motiu, pensaven que calia trobar un equilibri entre raó, mite i sentiment. La rectora final de la vida, tanmateix, havia de ser la racionalitat, ja que, en cas contrari, les passions ens podien imposar la seva tirania. Això també suposava que la nació, fins i tot pels romàntics, havia de ser producte de la racionalitat, encara que no es pugues deslligar de la passió i el sentiment.

En conseqüència amb tot això, si estipulem que tota nació s’ha de cohesionar sobre un sistema moral comú, hem de sostenir que aquest sistema moral ha de fonamentar-se racionalment. Això significa que ha de partir de vincles ètics racionals, èxplicits i perfectament coneguts i entesos. La nació, en aquest sentit i encara que sigui un tipus de comunitat, ha de ser una comunitat moderna molt diferent de la comunitat antiga.


Nació, nacionalisme i relat històric a Amazon: https://www.amazon.es/dp/B08TMVVFSH

406 Pàgines.

Preu del llibre en paper 24 euros. Enviament per correu ordinari. El preu que figura pels llibres de paper es correspón amb l’enviant a Espanya. Per a altres destinacions s’haurà de consultar.

Per comprar-lo premeu aquest link:

PÁGINA DE CONTACTO DE PARADIGMA5

N/A

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

− 5 = 3

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Eduard Serra Giménez.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a http://www.masbaratoimposible.com/ que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad